İş sağlığı ve güvenliği mevzuatı işletmelerin gerekli durumlarda işyeri ortam ölçümleri yaptırması şart koşmuştur. İşyerinde çalışanları ortamda gereğinden az veya gereğinden fazlalığı olan etkenlerden korumak işverenin görevidir. Bu da ancak işyeri ortam ölçümleriyle gerçekleştirilebilir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 10. maddesi işverenleri, çalışanların işyeri çalışma ortamındada maruz kalabileceği risklerin belirlenmesine yönelik çalışmaların yapılması konusunda zorunlu tutar.
20 Ağustos 2013 tarihinde yayımlanan İş Hijyeni Ölçüm, Test ve Analizi Yapan Laboratuvarlar Hakkında Yönetmelikte de açıkça belirtildiği gibi işverenler, iş yeri ortamının standartlara uygun hale getirilmekle ve gerekiyorsa bu ölçümleri yaptırmakla mükelleftir.
İş yeri ortam ölçümleri nelerdir?
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, çalışanların iş yerinde maruz kaldığı tehlikelerin belirlenmesini, ölçülmesini ve ortadan kaldırılmasını şart koşmaktadır. Bu tehlikeler, ortamda bulunan yabancı maddelerin fazlalığından veya eksikliğinden kaynaklanabilir.
Yapılan Risk Değerlendirmesi sonucunda maddelerin uygunsuzluğu gözle belirlenemediği durumlarda, ortam ölçümleri yapmak gerekir. Özden OSGB, ortam ölçümleri konusunda Türk Akreditasyon Kurumu tarafından deney laboratuvarı olarak ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından İş Hijyeni Ölçüm, Test ve Analizi Yapan Laboratuvar olarak yetkilendirilmiştir.
Akredite olduğumuz ölçümleri aşağıda bulabilirsiniz:
Çalışma Ortamı Ölçümleri
- Ortam Toz Ölçümü
- Ortam Gürültü Ölçümü
- Ortam Titreşim Ölçümü
- Ortam Kimyasal Ölçümü
- Ortam Aydınlatma Ölçümü
- Ortam Termal Konfor Ölçümü
- Ortam VOC Ölçümleri
Kişisel Maruziyet Ölçümleri
- Kişisel Gürültü Maruziyeti Ölçümü
- Kişisel Titreşim Maruziyeti Ölçümü
- Kişisel Gaz Maruziyeti Ölçümü
- Kişisel Toz Maruziyeti Ölçümü
- Solunabilir Toplam Toz Ölçümü
- Kişisel VOC (Kimyasal) Maruziyeti Ölçümü